Varför ska det verka så svårt med innovation?

Varför ska allt vara så krångligt och komplicerat?

Om alla Sveriges ingenjörer, forskare och innovatörer gick samman och löste problem och hittade på nya innovationer, tror du då att vi skulle göra framsteg?
Naturligtvis!
Om företag eller samhällsfunktion som behöver uppfinna nya saker, lösa problem, utveckla produkter, tjänster, eller affärsmodell lade ut dessa så att ingenjörerna kunde lösa dem, skulle vi utvecklas? Naturligtvis.

Varför gör vi då inte detta?
Ingenjörerna finns, kunskapen finns, problemen finns och metoderna finns.

En av metoderna som finns färdigutvecklad är Ideaconnection, en webbbaserad lösning där företag, eller samhälle för den skull, kan lägga ut problem/önskade lösningar och problemlösare kan presentera lösningar. Här kan man samarbeta i team. Allt sker naturligtvis konfidentiellt. Problemlösarna har tystnadsplikt. Lösningen tillhör den som har betalt den.

På webbplatsen finns redan problem som behöver lösning och tävlingar för lösningar av ”världsproblem” som t.ex. svält, lagring av vätgas och liknande.

På samma plats kan man även söka finansiering av ett projekt man vill utveckla och t.ex. patentera själv. Och i nästa steg sälja resultatet som patent eller annan immateriell tillgång.

Skulle det vara en väg att en del av det offentliga finansieringsstödet mot innovationer i Sverige gick till att hjälpa företagen lägga ut en del innovationsarbetet på molnet?

Crowdsourcing och öppen innovation ger fördelar för alla. Presenterade problem kan ge uppslag till nya egna innovationer.

På Ideaconnections marknadsplats finns allt ifrån problem med molekyler till Googles tävling om vem som kan landa en månlandare på månen och köra 500 meter före årets slut, prissumman är 30 miljoner $.

Vi har färdiga innovationsbeställningsblanketter. Ja, svårare behöver det inte vara.
Man bestämmer själv vad lösningen ska kosta. Ju högre belopp, desto fler och mer kompetenta forskare tar sig förhoppningsvis an uppgiften. Men det är marknaden som avgör.

Kunskapen och forskningsresultat finns runtom i världen, det är omöjligt för en enskild person att hålla sig ajour med all utveckling. Däremot är det möjligt för många personer att ha kunskap inom ett område och den kan komma fram när man ser ett behov i någon annans problemställning.

Det finns alltså inga hinder, hållhakar eller annat som hindrar att detta arbete startar inom några timmar.
Kostnaden är försumbar och man betalar dessutom bara om man får en acceptabel lösning.
Så därför! Se till att Sveriges företag och problemlösare kommer tillsammans och presenterar nya innovationer direkt.

Vår uppgift på Tänkubator är att hjälpa företag med denna process som innovationscoacher, men även med workshops och utbildning i tankeverktyg för att få igång den innovativa processen.
www.Tänkubator.se  Där nya tankar och idéer föds.
Vi ska försöka få Vinnova och andra viktiga aktörer intresserade. Då kanske företagen förstår vilka möjligheter som öppnar sig. En generaldirektör som pekar med hela handen kommer att lyfta svensk industri
Krångla inte till det!.
Crowdsource Idea Contests

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

För snabbt?