Hur ser marknaden ut om fem år.

Tänkbara senarior är :
Bensinmackar och oljebolag får färre kunder och fortsätter lägga ner mindre stationer.
Elbilarnas antal ökar kraftigt när folk inser att de är snabbare och starkare än bensinbilar och att det är vansinne att borra efter olja i Afrika, köra den med bil, båt, bil, raffinera, lagra, köra med tankbil, lagra, pumpa i biltanken och elda upp den för att få ut ca 15-20 % av energiinnehållet. När det gäller elbilar så har man redan ett fungerande distributionsnät i alla hus, vägguttaget. Distributionen är i stort sett kostnadsfri, kostnad och förbrukning är mindre än andra drivmedel. Distributionen av bensin i tankbil till en mack i låt oss säga Leksand kostar minst 600 liter diesel plus värdeminskning, chaufförens arbetstid m.m.

Solcellsföretag ökar, efterfrågan på solceller ökar när fler och fler får elbil och kan tanka gratis. Oljebolagen vaknar och börjar köpa upp solcellsföretag. Kanske levereras paketlösningar, elbil, carport med solceller på taket av bilföretagen. Eftermarknaden för t.ex. bilföretag och bilverkstäder blir i det närmaste obefintlig. En elbil har några enstaka rörliga delar, ratten, hjulen och elmotorn. En motor per hjul, som är lätt utbytbar med några bultar, man byter hela enheter. I elmotorn finns bara en rörlig del, rotorn.
Elbolagen får ökad efterfrågan i början men sedan kan många kunder med solceller bli leverantörer av överskottsström, man kan även använda bilarnas ackumulatorer till lagring av överskottsström nattetid.
Hållbarheten för bilar och solceller kommer att röra sig om 20-30 år. Batterierna kommer att behöva omsättas snabbare men samtidigt visar forskning att nya typer, håller längre och ger mindre miljöpåverkan, de är återvinningsbara. t.ex. järnhydridbatterier.

Oljeproducerande länder får svårigheter när inkomstströmmarna sinar. Olja behövs bara som diesel till tung trafik, smörjmedel och flygbränsle.
Befolkningen i dessa länder kan bli oroshärdar.


Info:
Vi har aktier i både elbilsföretag och solcellsföretag eftersom vi tror på den utvecklingen

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

För snabbt?