Sluta snacka om innovation och börja gör något!

Sluta snacka om innovation och börja gör något!

En artikel i tidningen Fast Company av Aaron Shapiro tar upp ett ämne som stämmer mycket väl med företagandet i Dalarna. Mycket snack men lite verkstad.
Idag är alla företag utsatta för risken att de blir utkonkurrerade av ett nystartat företag, här eller på andra sidan jordklotet. Många företag pratar därför om hur svårt det är, men få gör något konkret. Det är för att de anställda får betalt för och strukturen i företagen är uppbyggd för att behålla status quo.
Alla dagliga rutiner är inriktade på att göra bara det som man har sagt att man ska göra.
Innovation finns oftast inte på dagordningen. Om man frågar efter innovationsansvarig på företaget får man ofta till svar "innovadå?" Har man tur är det VD som man får prata med och kan nysta vidare om innovationsbehovet.

I dagens samhälle sker förändringar oerhört snabbt och en bransch kan förändras över en natt. Informationsflöde, nya program, nya metoder, nya samarbeten, allt sker snabbt och tar ingen hänsyn till tidigare strukturer. Till och med piloterna på trafikflygplan har läsplattor för navigering och checklistor och planen är till stor del ihoplimmade. Det gäller att man har bra kvalitetskontroll och laddade batterier med sig. Skämt åsido så kommer alla branscher att påverkas, exempelvis, pappersbruk och skogsbranschen på verkas också av läsplattor, man behöver inte papper. Hur påverkar det skogs- virkespriser?

Elbilar med batterier och förbränningsmotorer som laddas, hur kommer det att bli för bensinmackar när man har bränslet hemma och kan köra för 2 kronor milen? Har man solceller så har man dessutom gratis bränsle. Just nu är installation av solceller subventionerat av staten, så passa på, så har du gratis bränsle när du byter bil. Volvos nya laddhybrid har 280 hästar och 105 mils räckvidd, fyrhjulsdriven som drar 1,9 dl per mil.

Elbolagen köper din producerade el, kommer det att bli så att elbolagen kommer att sälja bilar och carport med solceller på taket? De vill nämligen åt batterikapaciteten i bilarna för att lagra energi när det är överskott i elnäten. Jämför med skrivartillverkarna de nästan skänker bort skrivare för att få sälja toner och bläck, här får de sälja el. I en elbil är det få rörliga delar, vad sker med bilverkstäderna.

Innovation känns lite skrämmande, man vill helst inte titta på vad dom gör på andra håll i världen. Men det är nödvändigt för att inte riskera att bli omkörd och eventuellt överkörd.

På entreprenörskolan i Leksand finns e-centra ”Go for it” för personer och företag som vill utvecklas. Här finns även tankesmedjan Tänkubator som försöker få företag och uppfinnare att samarbeta, hitta samarbetspartner, vara problemlösare och innovatörer.
Gör slag i saken innan det är för sent, behöver du lösa problem eller utveckla produkter, tjänster eller affärsidéer, kontakta oss.
Shapiro rekommenderar följande arbetssätt, för innovation Outside-in.: ”Skunkwork” har använts av flera av de framgångsrika företagen t.ex. Google.

· Sätt upp mål för utvecklingen.
· Ge arbetsgruppen frihet.
· Involvera högsta ledningen.
· Helst ska de arbeta på ett annat ställe.
· Blanda personal från olika avdelningar, veteraner och nyanställda och externt och intern kompetens.
· Avsätt tid och resurser, båda behövs.
· När arbetet är klart, integreras allt i verksamheten.

För innovation inside-out, gäller det att ge de anställda incitament till att vara innovativa i den dagliga verksamheten.
· Då gäller det att ge dem frihet att misslyckas.
· När man utvärderar ledningen i ett företag ska ett av värdena vara hur innovativ man har varit i företaget. Mäter man bara effektivitet och produktivitet så avsätts ingen tid eller resurser till att vara kreativ.
· Utbildning, avsätt tid till utbildning, då blir utveckling inbyggt och accepterat.

Kostnaden och risken med dessa åtgärder är mycket mindre än om man inte gör dem.
Innovation känns lite obekvämt, man vill helst att det ska vara som förut, därför fortsatte Facit tillverka mekaniska räknemaskiner. Vi vet hur det gick för dem.
Thomas Edison sa ”jag har inte misslyckats, jag har bara hittat tiotusen sätt som inte fungerar”

Tänkubator är en tankesmedja söker både företag som vill ha hjälp med problemlösning och innovationer och personer som kan hjälpa till med detta.

Go for it, gör det bara! Nu!

En annan artikel på Zitiz finns här http://dalarna.zitiz.se/naringsliv/2011/10/26/bilarna-maste-prata-mera-med-varandra.-nya-tankar__55648 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

För snabbt?