För snabbt?

Det som känns lite deprimerande är den snabba utvecklingen. Idag kan man i princip garantera att man kan bygga en apparat/maskin med en viss funktion genom att kombinera datakraft, program, känsliga givare, mekanik, artificiell intelligens. Allt kan tas fram och tillverkas på mycket kort tid. Det avgörande är den idé du har som ska vara revolutionerande. Men när det är idén som är avgörande är det också avgörande att/om man kan skydda den med patent eller liknande. Tiden det tar att ansöka och undersöka och kontrollera och skydda patentet är så lång att kanske idén och lösningen redan är för gammal för att kunna bli en lyckad affärsidé.

Allt finns att köpa. 3Dprintning, mekanik i mikroskopisk nivå, laser- och vattenskärning. Robotar finns att köpa kompletta eller i delar för att lösa dina behov.

Artificiell intelligens kommer att att utkonkurrera människan på många områden. Tänk dig att du sitter och pratar med en robot. Den har tillgång till all världens kunskap som ryms i några databaser. Tänk att förhandla med någon som vet och kan allt. Den kan t.ex. ha kunskap om alla registrerade människor och deras kvalifikationer.

Muskelkraft kommer att bli värdelös utan kunskap och erfarenhet. Och kan inte betalas mer än vad motsvarande maskinkraft skulle kosta. Därför är utbildning och praktik avgörande för vilka som kommer att bli efterfrågade i framtiden.

Tänk dig att du har en hög med sand som ska lastas upp på ett lastbilsflak. 6 personer med spadar lastar flaket med 8 ton sand på 3 timmar. En lastmaskin lastar högen på 8 minuter. Timkostnaden för maskin med förare är 1500 SEK, 8 minuter kostar alltså 200 SEK. Personalen som skyfflade jobbade 18 timmar och kan bara få 11 kronor per timme minus sociala kostnader = 8:40 per timme. före skatt. Det är bara ett exempel men det kommer att visa sig inom många branscher, t.ex. bank, försäkring och andra administrativa yrken där maskinerna kommer att ta över.

Allt kan som sagt köpas och alla problem lösas, det är en ekonomisk fråga. Men ett område som inte kan köpas rakt av för ett företag är försäljning, allt annat kan lejas bort eller kopieras i Kina på några månader. Skickliga försäljare, smarta affärsidéer och sälj/marknadsföringskanaler kommer att vara avgörande.



Kommentarer